Over ons

 

Het Gents Opera- en Belcantokoor Liane Soudan werd opgericht in café “De Dulle Griet” aan de Gentse Vrijdagmarkt, in januari 1983.

De stichtster, Liane Soudan, was een rasechte Gentse muzikale kracht, die volledig met de opera vergroeid was. Niets wees er vooraf op dat ze die richting zou uitgaan, want ze behaalde aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent haar Eerste Prijzen voor notenleer, piano, muziekgeschiedenis, kamermuziek, harmonie, fuga, contrapunt en compositie. Ze startte dan ook als pianolerares, werd begeleidster van de zangklas van het Conservatorium van Brussel, om uiteindelijk met Mina Bolotine naar de Opera van Antwerpen te gaan.

Drie jaar later kwam ze definitief naar de Koninklijke Opera van Gent als eerste repetitente en daarna als koorleidster. Niet alleen bleef ze les geven aan het Koninklijk Muziekconservatorium en aan de muziekacademie van Aalst en Ledeberg, maar toen ze de Opera verliet kon ze het er niet bij laten en stichtte het Gents Opera- en Belcantokoor Liane Soudan.

Liane Soudan zou het koor uiteindelijk gedurende bijna 20 jaar leiden. Onder haar leiding kreeg het koor een enorm palmares aan optredens in binnen- en buitenland. Zeer lovende kritieken voor de uitvoering in het museum Dhont-Dhaenens in Deurle, de uitvoering van Aida in de Opera voor Vlaanderen en als bijkoor van grote operawerken, o.m. Un ballo in maschera en Il trovatore. Een Italiaanse rondreis in 1987 bracht hen in Val Pellice, Tore Pelice en Pinnerolo bij Torino.

In 2001 werd Liane Soudan ere-voorzitster en vertrouwde ze het koor toe aan de capabele handen van Herman Streulens. Deze muzikale duizendpoot behaalde eerste prijzen notenleer, geschreven harmonie, contrapunt, piano, orgel en kamermuziek met grootste onderscheiding met 100% en felicitaties van de jury. Hij volgde zang in Brussel en compositie in Antwerpen. Dirigeren leerde hij in Salzburg bij Herbert von Karajan. Wat betreft het operagenre bracht hij zijn ervaring als repetitor en dirigent aan de Koninklijke Opera te Gent en aan de Vlaamse Kameropera te Antwerpen mee.

Onder de leiding van Herman Streulens vermenigvuldigde het aantal optredens. Naar aanleiding van het 20-jarig jubileum voerde het koor Puccini’s Messa di Gloria uit, en het 25-jarig jubileum bracht het koor naar Utrecht in Nederland. Tijdens die gelegenheid werden twee werken van Liane Soudan uitgevoerd, die pas werden ontdekt na haar dood. Het koor nam deel aan de prestigieuze bloementocht doorheen Gent naar aanleiding van 200 jaar Floraliën in 2008. Opvallend waren ook de uitvoeringen van het Requiem en de Krönungsmesse van Mozart en de Messa da Gloria van Verdi.

Het koor werd vaste gast bij talloze operaconcerten, waaronder La Muette de Portici (Auber) n.a.v. 175-jarig jubileum van België, en enkele jaren later de allereerste opvoering van Charles-Quint (Miry) sedert zijn ontstaan in 1857. Andere opera’s op het recente repertoire zijn Roberto Devereux en Lucia di Lammermoor (Donizetti), Attila, La traviata en Nabucco (Verdi), Lakmé (Delibes), Les pêcheurs de perles (Bizet), Andrea Chénier (Giordano), Edgar (Puccini), Der fliegende Holländer (Wagner) en Cavalleria rusticana (Mascagni).

Het koor wordt regelmatig gevraagd voor het verzorgen van kerstconcerten en het opluisteren van huwelijksplechtigheden, nieuwjaarsconcerten en academische zittingen. Daarnaast is het vaste gast op de Muzikale Verpozingen, een rustpunt in de Sint-Michielskerk tijdens de drukke Gentse Feesten.

Op de kalender

zondag 15 januari 2017

15.00 uur: Nieuwjaarsconcert
Dienstencentrum Ledeberg, Ledebergplein 30

Het koor op uw viering?

Vraag een programma op maat aan voor huwelijk, begrafenis, (tuin)feest, symposium of hoogmis. Interesse? Neem contact op met de dirigent.

Lid worden?

Nieuwe leden zijn welkom. Heb je interesse, neem dan contact met onze dirigent voor meer informatie. Of kom vrijblijvend naar één van onze repetities.

Blijf op de hoogte!

Stuur een mail naar pr@gentseopera.be met jouw gegevens, en ontvang van ons alle aankondigingen voor komende concerten. Of volg ons op Twitter (@GentsOperakoor) of Facebook.